Karl Peder Nordstrand (15) kjører sitt første rally i en R5

Til helgen tar unggutten fra Hamar ett langt skritt opp på karrierestigen, og kjører sitt aller første rally i en Skoda R5-bil. Dette er samme bil som Andreas Mikkelsen kjører til vanlig i Rally-VM. – Helt rått og skulle kjøre samme type bil som brukes av de som kjemper om VM- og NM-gull, sier en spent og forventningsfull Karl Peder.

October 26, 2022

R5-debuten skjer i Bikernieku i Latvia, og helgen innledes med ett mini rally på lørdag og ett sprint-rally søndag. Begge løpene har base samme sted hvor VM-runden i rallycross blir arrangert. Hamar-gutten har tidligere i sommer kjørt to rally i en R2-bil i det nasjonale Latviske mesterskapet, og endte som raskest R2-bil i begge løp. Når han nå tar steget opp og skal konkurrere i en bil med firehjulstrekk og kraftigere motor, er han både stolt og takknemlig; - Jeg er først og fremst ekstremt stolt og takknemlig over og få muligheten til å kjøre R5 allerede til helgen. Det er en kjempe mulighet og ikke minst blir det en helt rå opplevelse. Dette er jo faktisk samme bilen som de som kjører om NM-gull og VM-gull kjører! Vi har mål om og bli godt kjent med bilen gjennom helga, og bruke anledningen til og føle oss litt fram og få litt erfaring, sier Karl Peder.

Yngre enn verdensmesteren

15-åringen fra Hamar er ikke gammel nok til å kjøre rally i Norge, og må derfor reise til Latvia som tillater kjøring på dispensasjon fra fylte 15 år. Både nylig kronet verdensmester i rally Kalle Rovanpera og Oliver Solberg startet rally-karrieren sin i Latvia. Karl Peder, som nå debuterer i R5-bil bare 15 år og 107 dager gammel, er med det yngst av de tre.

Kartleser med VM-erfaring

Med seg i bilen får Karl Peder denne gang kartleser Jonas Andersson. Andersson, som til vanlig er kartleser for Gus Greensmith i WRC, er en av de mest erfarne kartleserne i rally-vm og har tidligere vært kartleser for både Ole Christian Veiby og Mads Østberg. TeamEVEN’s Stig Rune Skjærmoen, som til vanlig er kartleser for Karl Peder, er dessverre ikke tilgjengelig for dette løpet.

Imponert sportssjef

Karl Peder har siden 2019 vært en av utøverne i Next Generation satsingen til EVEN Management. Sportssjef Roy Snellingen er imponert over hva 15-åringen har fått til i en R2-bil så langt; - Karl Peder har imponert stort i de rallyene han har kjørt i år med en R2-bil. Nå ønsker vi å se han konkurrere i en R5-bil og vi er spent på hvordan han vil håndtere denne utfordringen. Dette løpet i Latvia er perfekt som test-løp, og jeg er ganske sikker på Karl Peder vil takle overgangen til større og kraftigere bil bra. Vi jobber hardt med å få til en rallysatsing i Latvia neste år for Karl Peder, og hva slags bil og klasse han eventuelt skal delta med er en av de vurderingene vi må ta.